Culture

6 redenen waarom je de serie ’13 Reasons Why’ echt moet zien

Acht jaar geleden las Selena Gomez het boek 13 Reasons Why van Jay Asher. Het verhaal van een meisje dat cassettebandjes achterlaat waarop ze de redenen achter haar zelfmoord uitlegt, maakte destijds veel indruk op de Amerikaanse zangeres. Zoveel zelfs dat ze het voor elkaar kreeg om het verhaal bij Netflix aan de man te brengen.

Sinds 31 maart is 13 Reasons Why op Netflix te zien. Wie denkt dat dit de zoveelste highschoolserie is, die heeft het mis. De serie wordt door critici namelijk bestempeld als een van de beste series van Netflix ooit. En ook op IMDb scoort 13 Reasons Why een indrukwekkende 9. Nog niet overtuigd? Dan hebben wij hieronder zes redenen voor je waarom je de serie moet zien.

Het verhaal grijpt je naar de keel
13 Reasons Why zit prachtig in elkaar en grijpt je, net als het boek, direct naar de keel. Door middel van cassettebandjes leer je de hoofdpersoon goed kennen. En omdat iedere aflevering eindigt met een cliffhanger, ben je geneigd om de hele serie in één keer te kijken.

De makers zijn niet de minsten
Hoofdrolspeler Katherine Langford weet tiener Hannah Baker perfect neer te zetten. En naast Selena Gomez werkten ook Tom McCarthy, Brian Yorkey, Joy Gorman en Kristel Laiblin als producers aan de serie. Dit zijn zeker niet de minsten.

Er worden bijzondere filmtechnieken gebruikt
13 Reasons Why is op een bijzondere manier gefilmd. Het verhaal gaat steeds van het heden naar het verleden en weer terug. Door de verschillende camerastandpunten wordt er gefocust op kleine details die soms erg belangrijk zijn.

De muziek is erg goed
In de serie is veel muziek te horen. Uiteraard staat Selena Gomez zelf ook op de soundtrack. Zo zingt ze een cover van het nummer Only You en haar eigen single Kill Em With Kidness. Andere artiesten zijn onder meer Joy Division, Sir Sly en The Cure.

De serie maakt zelfmoord bespreekbaar
Zelfmoord wordt op een manier aangekaart die je niet snel in tienerseries ziet. Het onderwerp is een taboe, maar deze serie maakt het bespreekbaar onder jongeren en toont hoe het kan dat iemand soms besluit om uit het leven te stappen.

En ook andere gevoelige thema’s
13 Reasons Why gaat over thema’s die momenteel erg relevant zijn onder jongeren. Denk aan cyperpesten, slut-shaming en seksueel misbruik. Het is geen zoete tienerserie, maar toont de keiharde werkelijkheid van het leven van Amerikaanse tieners op een middelbare school.