Events

De 26e editie van Lowlands was vooral een feest voor hipsters (en wespen)

Afgelopen weekend vond de 26e editie van Lowlands plaats. 60.000 bezoekers konden dit jaar genieten van onder meer Bonobo, Charlotte de Witte, Dua Lipa, Gorillaz, James Bay, Kendrick Lamar, N.E.R.D, Rag’n’Bone Man, Sofi Tukker en Stormzy. Voor elk wat wils dus. Toch lijkt het alsof steeds meer mensen voor de ervaring komen, in plaats van voor de line-up.

Mojo Concerts begon Lowlands in 1993 als tegenhanger van festivals als Pinkpop en probeerde hier haar wat alternatievere muziek uit. Wie het festival tien jaar geleden bezocht, werd dan ook voornamelijk omringd door langharige alto’s die zich volledig hadden verdiept in de line-up. Tegenwoordig is dat anders en domineren de hipsters. De outfit moet Insta-waardig zijn, zelfs op de laatste dag. Waar je je op het terrein begeeft doet er minder toe, zolang het er maar gezellig is.

En gezellig was het zeker. Lowlands staat bekend om de gemoedelijke sfeer. Iedereen mag er zichzelf zijn en inhouden is niet nodig. Vraagt een artiest om een moshpit? Dan komt die er ook. Het zijn vooral de die-hards vooraan bij het podium – veelal bezwete tienerjongens met fanny packs – die elke kans grijpen om los te gaan. Met soms de nodige hulp van een pilletje, gaan ze zo door tot in de late uurtjes.

Maar Lowlands is veel meer dan helemaal uit je plaat gaan. Zo was er in de nacht van zaterdag op zondag zelfs een balletvoorstelling van Sergei Polunin. Daarnaast werden bezoekers verrast met onder meer cabaret, films, poëzie en workshops.

Vorig jaar werd de nieuwe huisstijl van Lowlands geïntroduceerd. Voor vaste bezoekers was dat flink wennen, maar inmiddels kan toch wel worden geconcludeerd dat het ‘nieuwe’ Lowlands geslaagd is. Het terrein heeft veel gezellige (en fotogenieke) plekjes. Alle area’s zien er daarnaast strak uit en bieden genoeg ruimte. Nou goed, op eentje na dan… In de X-Ray is het op sommige momenten zo druk dat het onmogelijk is om überhaupt binnen te komen. Zonde.

Op een paar kleine druppeltjes na was het tijdens Lowlands droog. Plassen water waren er niet en ook van grote incidenten was gelukkig geen sprake. Wel was er wespenoverlast. Wie ook maar in de buurt van een bar kwam, werd door ze omringd. Gedurende het weekend zijn zeker duizend festivalgangers door de EHBO behandeld in verband met wespensteken.

Lowlands 2019 vindt plaats van 16 tot en met 18 augustus. Op 15 augustus is er traditiegetrouw een pre-party. Over de kaartverkoop is nog niets bekend, maar dit jaar startte die in februari en betaalde je 195 euro.