Lists

Michael Jackson 60 jaar: bekijk zijn meest iconische momenten

Hiep, hiep, hoera! Michael Jackson zou vandaag 60 jaar zijn geworden. De King of Pop, bekend van onder andere zijn monsterhits Beat It en Human Nature, overleed onverwachts in 2009. Desondanks is zijn invloed op de muziekwereld nog altijd groot. Om zijn verjaardag te vieren, zetten wij Michael’s meest iconische momenten door de jaren heen op een rijtje.

The Jackson 5
Als de kleinste van het stel in een band stappen samen met je broers: Michael Jackson deed het. En hoe. Als schattig kind met een prachtige bos haar, en in matchende outfits met zijn oudere broers, wist hij al snel het publiek te veroveren. The Jackson 5 was getekend door platenlabel Motown, waar ook Lionel Richie, Marvin Gaye en The Supremes onder vielen. De band scoorde in de jaren 70 grote hits met ABC en I Want You Back. De danspasjes waren toen al om van te smullen.

The Jacksons
Blame it on the boogie! Toen de leden van The Jackson 5 eenmaal wat ouder werden (en meer in trek waren bij de meisjes), veranderden ze de naam van hun band naar The Jacksons. In de tijd tussen de overstap van The Jackson 5 naar The Jacksons ontwikkelde Michael zijn speciale stemgeluid, waar je hem decennia later nog steeds aan kan herkennen. Op het podium was hij dan ook de ster van het gezelschap. Glitters, special effects, live instrumenten en vrolijke danspasjes: alles werd uit de kast getrokken.

Off The Wall
Michael’s eerste soloalbum Off The Wall was een megasucces. De plaat kwam uit in 1979 en bevatte grote hits waaronder Don’t Stop ‘Til You Get Enough en Rock With You. Qua stijl kon je de invloed van zijn jaren in The Jacksons goed proeven dankzij zijn outfits (waaronder hysterische glitterpakjes). De zwarte schoenen met witte sokjes, een van zijn meest opvallende kenmerken, werden op de cover van het album voor het eerst echt geïntroduceerd. Opzwepende en soulvolle ritmes waren muzikaal gezien de rode draad van het album. Het loonde; Off The Wall werd wereldwijd meer dan 20 miljoen keer verkocht.

Thriller
MJ’s meest iconische momenten komen ongetwijfeld uit de Thriller-periode. Het gelijknamige nummer van het album, wat begint met een spannend en onheilspellend intro, bevat een spectaculaire videoclip die baanbrekend was voor de tijd waarin het uitkwam. Jackson’s grote talent voor dans werd dankzij Thriller wereldwijd bekend. Hij gooide hoge ogen met zijn ‘monsterlijke’ lichaamsbewegingen. De meest bijzondere move was toch wel de moonwalk, die Jackson voor het eerst liet zien tijdens het 25-jarig jubileum van platenlabel Motown, al dansend op zijn nummer Billie Jean.

Bad
In 1987 was daar het album Bad. Motorjacks, leren broeken en ijzeren kettingen: de King of Pop wist hoe hij zich het imago van een bad guy aan moest meten. Desondanks bleef hij gevoelige nummers maken, waaronder I Just Can’t Stop Loving You en Man In The Mirror. Ook met dit album scoorde het multitalent grote hits, waaronder Dirty Diana en Smooth Criminal. Bij Smooth Criminal maakte hij een legendarische videoclip, geïnspireerd op een spionagefilm. Hierbij waren zijn hoed, pak en de glijdende dansbewegingen over de vloer een nieuw memorabel moment uit zijn al hoogstaande carrière.

Dangerous
Een album vol prachtige nummers, waarbij pop werd gemixt met r&b, gospel en een vleugje rock: dat was Dangerous. Gelanceerd in 1991 werd de plaat alweer het achtste studioalbum van Michael Jackson. Een van de meest bijzondere nummers was Will You Be There. Hiervoor werkte het multitalent samen met Cleveland Orchestra, wat bij veel luisteraars voor een flink kippenvelmomentje zorgde. Voor het nummer Remember The Time maakte hij een speciale korte film, waar acteur en komiek Eddie Murphy een rol in speelde. Jackson’s nummer Black Or White was een uitgesproken statement voor vrede tussen alle mensen op aarde, ongeacht hun afkomst of huidskleur.

King of Pop
De King of Pop heeft helaas maar 50 jaar mogen worden, maar zijn nalatenschap op de wereld zal nooit verloren gaan. Niet voor niets hebben zoveel hedendaagse artiesten hun inspiratie aan hem te danken. “Zonder Michael Jackson zou ik niet zijn waar ik nu ben”, zei Beyoncé al eens in een interview. Datzelfde geldt voor onder andere Chris Brown, The Weeknd en Usher. Zonder iconen als Elvis, James Brown en Michael Jackson zou de wereld er toch heel anders uitzien. Wij van Soundflow zijn Michael Jackson in ieder geval dankbaar voor zijn muzikale bijdrage aan de wereld en wensen hem een fijne verjaardag toe. Waar hij ook mag zijn.

Ook op Soundflow adverteren?