Culture

NOS: “Memes zijn racistische grappen over niet-witte mensen”

Oude media snappen vaak weinig van jongeren en de internetcultuur. Gisteravond werd dat weer pijnlijk duidelijk. Het NOS Journaal had namelijk een item over memes gemaakt, waarin de plaatjes werden omschreven als ‘racistische grappen over niet-witte mensen’. What the..? Ook kwamen de journalisten tot de ontdekking dat memes massaal gedeeld worden. Joh.

Voor iedereen die het niet weet: een meme is een foto (of video) die viraal wordt verspreid. Het verschil met een normaal plaatje is dat een meme continu wordt bewerkt, waardoor er nieuwe verschijningsvormen ontstaan. Je ziet bijvoorbeeld vaak dat internetgebruikers steeds andere teksten toevoegen.

De grappen die men maakt kunnen over werkelijk alles gaan. Zoals ook bij cabaret het geval is, zijn harde grappen vaak de leukste grappen. Iedereen maakt elkaar belachelijk met memes. Dat daartussen ook afbeeldingen zitten die wellicht te ver gaan, spreekt voor zich. Maar nee NOS, memes zijn niet per definitie racistisch. Kijk maar naar de duizenden voorbeelden hier.