Stuff

Tien jaar Spotify: dit zijn de meest opvallende cijfers

Het is deze maand tien jaar geleden dat Spotify officieel werd gelanceerd. Vandaag staan wij bij deze mijlpaal stil door te kijken naar de meest opvallende cijfers van de streamingdienst van het afgelopen decennium.

Na tien jaar bestaat de muziekbibliotheek van Spotify uit meer dan 40 miljoen songs en meer dan 3 miljard door gebruikers gemaakte playlists. Er zijn tot nu toe meer dan 2000 genres geïdentificeerd, waaronder wonky (elektronische muziek met wobbelige synths), shimmerpop (het Zweedse zusje van indiepop) en Britse blues (blues met een Brits smaakje).

Uit de cijfers blijkt ook dat er steeds meer luisterdiversiteit ontstaat, oftewel het aantal artiesten dat de gemiddelde luisteraar per maand op Spotify streamt. In de afgelopen drie jaar alleen al nam de luisterdiversiteit toe met ongeveer 40 procent dankzij nieuwe, gepersonaliseerde en redactionele playlists.

Ondanks dat we naar steeds meer verschillende artiesten luisteren, zijn er nog steeds een aantal extreem populair. Drake is de meest gestreamde artiest aller tijden, gevolgd door Ed Sheeran en Eminem. Rihanna is de meest gestreamde vrouwelijke artiest, gevolgd door Ariana Grande en Sia.

Ed Sheeran’s Shape Of You is het meest gestreamde nummer aller tijden. Daarna volgen Drake, Wizkid en Kyla met One Dance en The Chainsmokers met Closer. Ook bij de albums doet Ed Sheeran het erg goed. ÷ is het meest gestreamde album, gevolgd door Purpose van Justin Bieber en Views van Drake.

Ook op Soundflow adverteren?