News

Mariah Carey’s flop-album ‘Glitter’ staat na 17 jaar op nummer 1

Beyoncé die ‘album van het jaar’ verliest bij de Grammy’s. Britney Spears’ Toxic die de nummer één positie niet bereikt. Mariah Carey die na jaren van succes super hard faalt met het album Glitter. Het zijn stuk voor stuk donkere bladzijdes in de popgeschiedenis van de 21ste eeuw. Gelukkig wordt dat nu goedgemaakt. Nou ja, dat laatste in ieder geval. Mariah Carey’s Glitter staat zeventien jaar na de release op nummer 1 in de Amerikaanse iTunes. Maar hoe is dat mogelijk?

Even voor de jonkies onder ons of de mensen die Miss Carey gewoon niet kennen: in de 90’s was Mariah een godin in de muziekindustrie. Alles wat ze aanraakte veranderde in goud. Tot 2001. De diva nam een eigen film op getiteld Glitter en bracht een album uit met dezelfde naam. Dat heeft ze geweten. De film kreeg bizar slechte recensies (bovendien keek niemand) en het album was nergens in de hitlijsten te bekennen. Mariah flopte zo hard dat de platenmaatschappij haar contract van 100 miljoen dollar uitkocht. Met alle gevolgen van dien én een publiekelijke mental breakdown.

Inmiddels is Mariah weer terug van weggeweest en waarschijnlijk ook dat hele Glitter vergeten. Tot vandaag. Door wat getweet van de Lambs (zo noemt de zangeres haar fans) kreeg het flop-album een enorme boost aan aandacht. Met de hashtag #JusticeForGlitter smeekten ze de wereld om rechtvaardigheid. En geloof het of niet, dat is gelukt. Op dit moment staat Glitter in top 40 van veertien landen en op de eerste plek in drie, waaronder haar thuisland. Noem het hilarisch of ongelooflijk, maar alleen de allergrootste kunnen een flop zeventien jaar later op de nummer 1-positie laten shinen. Mariah is a legend. Punt uit.

Ook op Soundflow adverteren?