Fashion

Instagram verwijdert 2000 accounts die neppe merkkleding verkopen

Op Instagram wordt steeds vaker neppe merkkleding aangeboden. Dat zeggen de FIOD, merkrechtenbureaus en de douane vandaag tegen de NOS. In 2018 zijn ruim 2000 van dit soort accounts verwijderd. Ook onderschepte de Belastingdienst enorme aantallen namaakkleren.

Een Gucci-riem voor 150 euro, Louis Vuitton-zonnebrillen voor 65 euro en Louboutin-sneakers voor 170 euro. Het scheelt je een hoop geld, maar merkkleding die op Instagram wordt aangeboden is vrijwel altijd nep en van slechte kwaliteit. Toch zijn de accounts erg populair onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar.

De kleding wordt vooral gemaakt in China en Turkije. Instagram-handelaren kopen daar bijvoorbeeld een zonnebril van Cartier in voor 15 euro en verkopen hem door voor 50 euro. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar het is hartstikke illegaal. Vorig jaar werd een Nederlandse studente een geldboete opgelegd voor het handelen in vervalste Chanel-tassen. Zulke boetes kunnen oplopen tot 25.000 euro. Ook kun je een gevangenisstraf krijgen tot vier jaar.

NOS Stories dook in de wereld van neppe merkkleding en sprak met een 17-jarige handelaar die via Instagram goed geld verdient. Bekijk de reportage hierboven.

Ook op Soundflow adverteren?