Stuff

IKEA lanceert een collectie vloerkleden ontworpen door o.a. Virgil Abloh

Acht designers, onder wie Virgil Abloh, hebben voor IKEA hun eigen vloerkleed ontworpen. Art Event 2019, zoals de collectie heet, past perfect in je huis, maar zou ook zo in een kunstgalerie kunnen hangen. Vakmanschap, straatcultuur en modern design komen samen.

De vloerkleden uit de collectie variëren van sober en functioneel tot uitbundig en expressief. In het verleden was het idee van een kleed als kunstwerk heel gewoon. IKEA wil die gedachte nieuw leven inblazen. De acht designers geven met hun vloerkleden een frisse en moderne kijk op traditioneel vakwerk.

De meest opvallende creatie is die van Virgil Abloh. Het vloerkleed dat oprichter van modemerk Off-White ontwierp, een Perzisch tapijt met de quote ‘Keep Off’, is gemaakt met een ironische blik op de dominante ouders van deze tijd die hun meubels willen beschermen en hun woonkamer meer als showroom dan als zitkamer gebruiken.

Het Amerikaanse duo Adam Frezza en Terri Chiao, samen bekend als Chiaozza, komt met een vrolijk vloerkleed dat is geïnspireerd op lente-taferelen in de Amerikaanse woestijn. Kleurrijke blokken, stippen en andere vormen op het kleed nodigen uit tot dagdromen. De Japanse artiest Misaki Kawai, wereldwijd bekend om haar installaties van onder andere papier-maché en hout, vindt dat kunst om plezier draait. Voor IKEA maakte zij een comfortabel, grappig, harig en kleurrijk tapijt. Andere kleden zijn van Craig Green, Filip Pagowski, Noah Lyon, Seulgi Lee en Supakitch.

De Art Event 2019-collectie is vanaf nu verkrijgbaar in alle IKEA-winkels. Het vloerkleed van Virgil Abloh is enkel in beperkte oplage verkrijgbaar via een verloting.