Culture

De docu ‘Devil’s Pie – D’Angelo’ biedt een kijkje in het leven van de mysterieuze artiest

Vanaf 16 mei is de documentaire Devil’s Pie – D’Angelo in de Nederlandse bioscopen te zien. De wereldberoemde artiest verdween na zijn tweede succesvolle album Voodoo voor veertien jaar uit de spotlights. In de docu volgt de Nederlandse documentairemaakster Carine Bijlsma D’Angelo tijdens de tournee van zijn derde album Black Messiah, dat na de lange break verscheen. De fotografe en regisseuse had als eerste persoon ooit de eer om soulzanger D’Angelo met camera’s te volgen.

De documentaire zit vol eerlijke, maar toch mysterieuze momenten. D’Angelo komt chronisch te laat, vindt het moeilijk om zijn stage persona D’Angelo van Michael (zijn echte naam) te onderscheiden en wil zich loswringen van het sekssymbool-imago dat sinds het nummer Untitled (How Does It Feel) onlosmakelijk met hem verbonden is.

Langzaam worden de laagjes van D’Angelo als artiest eraf gepeld. We zien hoe hij begon met zingen en muziek maken in de kerk, waarna hij officieel de knoop doorhakte om naar buiten te treden en een professionele muzikale carrière na te jagen. Ook is te zien hoe het succes gepaard gaat met mentale problemen en overmatig gebruik van drugs.

Vrienden en collega’s vertellen hoe D’Angelo worstelt met op tijd komen, optreden voor een zaal en trouw zijn aan zichzelf. Toch biedt de mogelijkheid tot muziek maken D’Angelo ook zijn verlossing. Een ding wordt duidelijk in de documentaire, namelijk dat D’Angelo zich zonder enige twijfel de black messiah van de neo-soul beweging mag noemen.

Ook op Soundflow adverteren?