Food

De prijs van een Happy Meal ligt in Venezuela hoger dan een maandloon

Het is al een tijdje onrustig in Venezuela. Er heerst een politieke crisis en het gaat slecht met de economie. Gevolg daarvan is een enorme inflatie. 10 Venezolaanse bolivar is momenteel 0,89 euro waard. Dagelijkse dingen, zoals uit eten gaan, zijn voor veel mensen onbetaalbaar. Zo kost een Happy Meal bij McDonald’s nu zelfs meer dan het minimum-maandloon van een Venezolaan.

De in Caracas wonende Jesus Yepez kwam tot die ontdekking. Hij wilde in de hoofdstad van Venezuela iets lekkers kopen voor zijn dochter. Toen hij de McDonald’s binnenliep, viel hem op dat er bijna niemand was. Bij het zien van de prijzen begreep hij waarom: een Happy Meal kost 18.500 bolivar, wat daar meer is dan het minimumloon.

Om een beeld te geven: 18.500 bolivar stond op het moment dat Yepez iets wild bestellen gelijk aan 3 euro. Inmiddels is de bolivar nog verder gezakt en zou de Happy Meal nu 1,50 euro hebben gekost.

Venezolanen vergelijken de bolivar met Monopoly-geld. Ze plakken het aan bomen of maken er kunstwerken van, omdat je er verder niets mee kunt doen.