Lists

Zo overleef je de finale van het Eurovisie Songfestival 2019

Vanavond is het zover: Duncan, onze Duncan, staat voor Nederland in de finale van het Eurovisie Songfestival. En guess what?! Hij maakt met zijn song Arcade grote kans om te winnen. Het is daarom dit jaar extra belangrijk om het liedjesfestijn helemaal af te kijken. Wij hebben een aantal tips voor je om de avond vol te houden.

Zie het als een marathon, niet als sprint
Even wat handige informatie vooraf: het Songfestival begint om 21:00 uur en duurt tot tien voor 1 ‘s nachts. Ja inderdaad, vier uur lang zit jij voor de buis zonder commercialbreaks. De avond is dus geen snelle sprint waar je zo doorheen bent, maar een lange marathon met 26 liedjes, presentatoren die slechte grappen maken en slap gelul in de green room.

Laat het over je heen komen
Nu je op het ergste bent voorbereid, kan het alleen nog maar meevallen. Er zitten namelijk ook nummers tussen die echt goed zijn. Bovendien gaat niemand minder dan Madonna optreden. Zoek een comfortabel plekje uit op de bank en laat het allemaal over je heen komen, want tot het einde moet je volhouden. Nederland gaat gewoon winnen. Als het aan de bookmakers ligt tenminste.

Vertrouw op de bookmakers
“Wie de fuck zijn die bookmakers dan?”, horen we je denken. Begrijpelijke vraag, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk. Wedden op de uitslag van een voetbalwedstrijd is precies hetzelfde; je zet geld in op het land waarvan jij denkt dat het gaat winnen. Dat gebeurt bij een online wedkantoor, dat een bookmaker wordt genoemd. De bookmakers houden bij op welk land het vaakst wordt ingezet en dit jaar is dat Nederland. Simple as that.

“Waarom doet Australië mee?”
Nog zo’n vraag die je beter niet kunt stellen als je de avond doorbrengt met hardcore Eurovision-fans. De regels van het hele gebeuren zijn heel streng, maar soms – in dit geval – is er geen touw aan vast te knopen. Anyway, het Songfestival heeft al sinds het begin enorm hoge kijkcijfers, dat het comité in 2015 besloot dat het land mocht meedoen. Zelfs Marokko deed ooit mee en Israël nu nog steeds. Maar maak je alsjeblieft niet druk, dit is geen aardrijkskunde.

Kijk naar de BBC in plaats van de NPO
Cornald Maas en Jan Smit waren al commentatoren van het Songfestival voordat Christus was geboren, dus laten we ze vooral in hun waarde houden. Wil je echter een avond vol humor? Zap dan naar de BBC. Daar doet dé Graham Norton het commentaar van de avond. De talkshowhost is een van de grootste Eurovision-fans die er bestaat. Hij weet alles van de tracks en deelnemers. Bovendien is hij ook nog eens erg grappig.

Plan je plaspauzes in
Nu je over de moeilijkste vraagstukken van het festival kunt meepraten, heb je recht op een paar plaspauzes. Het niveau van de liedjes gaat elk jaar een beetje omhoog, maar nog steeds zijn er genoeg landen die je heus wel kunt missen. Albanië bijvoorbeeld. De mevrouw heeft een mooie jurk, maar zingt hartstikke vals. En ook de zanger van San Marino en die van Frankrijk mogen nog wat extra zangles volgen. Bij Denemarken mag je ook wel een boodschap doen. Zo slecht. Alsof je naar een iets te zenuwachtig meisje uit de groep 8-musical zit te kijken. Waag het alleen niet om tijdens onze Duncan naar de wc te gaan. Hij moet als twaalfde.

Verdiep je niet in de puntentelling
Nee, sorry. Niemand snap dit. De puntentelling van het liedjesfestijn is door de jaren heen erg veranderd. Vroeger was er na de eerste ‘douze points’ al bekend wie de winnaar was, nu is het tot het einde spannend. Vraag er niet naar bij een fan, want dat wordt het een hele lange avond voor je. En begin zeker niet over vriendjespolitiek. Schenk gewoon een wijntje (of twee) voor jezelf in en laat het (nogmaals) allemaal over je heen komen. You got this.