News

MeToo-stichting sleept Nederlandse rappers en platenlabels voor de rechter

De stichting Music#MeToo sleept een aantal Nederlandse rappers voor de rechter vanwege ‘vrouwonvriendelijk gedrag en vrouwendiscriminatie’. Het gaat om onder anderen Ali B, Boef en Frenna. Ook de bestuurders van hun platenlabels SPEC, TopNotch en Warner Music Group moeten zich in de rechtbank verantwoorden.

De rappers en platenlabels worden niet voor de rechter gedaagd vanwege de teksten in hun nummers. Die vallen onder artistieke vrijheid. Het gaat de stichting om het gedrag van de artiesten buiten hun muziek om.

Boef plaatste in 2016 een vlog online waarin hij vertelt dat hij, na een arrestatie, tegen een politieagent heeft gezegd: “Ik neuk je dochter.” Ook noemde de rapper vorig jaar vrouwen ‘kechs’ in een video op Snapchat. Frenna werd in Suriname veroordeeld vanwege seks met een minderjarige en het filmen daarvan.

Ethische gedragscode
Het gedrag van Nederlandse rappers valt volgens de stichting niet te rijmen met bijvoorbeeld de ethische gedragscode van de Warner Music Group. Die code stelt dat zakenpartners worden aangemoedigd zich ver te houden van aanstootgevend gedrag en seksueel expliciete acties of taal.

“Die ethische gedragscode lijkt een papieren werkelijkheid: een front naar de buitenwereld om te laten zien dat de muziekbranche ethisch is”, stelt het verzoek aan de rechtbank. “Het is een pijnlijke constatering, maar seks en vrouwonvriendelijkheid verkopen. Bedrijven moedigen normoverschrijdend gedrag aan: hoe mee je je misdraagt, hoe meer je zult verkopen. En daar zijn niet alleen de individuele artiesten zelf, maar vooral ook hun management verantwoordelijk voor.”

Music#MeToo
Music#MeToo heeft als doel om ongewenste seksualisering en seksueel misbruik binnen de muziekbranche tegen te gaan. De voorzitter richtte de stichting in februari op nadat haar dochter werd aangerand op een kerstborrel van een vastgoedbedrijf. Op dat feest werd volgens haar veel rapmuziek gedraaid.

“De boodschap van Stichting Music#MeToo is helder: meer respect voor vrouwen en meisjes. Dat is onze opdracht en dat gaan we regelen”, aldus Karim Aachboun, juridisch adviseur van de stichting.

Ook op Soundflow adverteren?