Stuff

Apple moet mogelijk een enorme boete betalen aan Samsung

In de smartphonewereld is al een tijdje een concurrentiestrijd gaande tussen Apple en Samsung. Ook de gebruikers van beide merken vliegen elkaar regelmatig in de haren om te bewijzen dat hun telefoon de beste is. En dat terwijl de technische specificaties tegenwoordig niet eens veel verschillen. Sterker nog: een van de belangrijkste onderdelen van de iPhone wordt door Samsung geproduceerd. En zo is het grootste verschil tussen Apple en Samsung nu enkel het besturingssysteem. Ja, en natuurlijk dat Galaxy A70 telefoonhoesjes niet op een iPhone passen.

Oled-schermen
De oled-schermen van de iPhone X neemt Apple bij Samsung af. En die schermen kunnen het bedrijf nu een flinke boete gaan bezorgen. Apple zou naar verluidt te weinig van de bij Samsung Display bestelde panelen hebben afgenomen, waardoor laatstgenoemde een enorm bedrag eist. Dat meldt de Zuid-Koreaanse website ETNews, dat betrouwbare bronnen binnen Samsung sprak.

Apple heeft een contract lopen bij Samsung Display voor de levering van oled-schermen. De afgelopen tijd is de verkoop van iPhones echter gedaald, waardoor Apple niet het afgesproken aantal schermen afneemt. Omdat Samsung Display voor de bestellingen van Apple ook nog eens heeft geïnvesteerd in een nieuwe fabriek, wil het Koreaanse bedrijf nu een vergoeding zien. Volgens ETNews staat de nieuwe fabriek ongeveer de helft van de tijd stil.

Het boetebedrag zou op enkele honderden miljoenen euro’s liggen. Apple is het daar echter niet mee eens. De bedrijven zijn inmiddels al meerdere keren met elkaar in gesprek gegaan om tot een oplossing te komen. Voorlopig lijkt die er nog niet te zijn. Ook hebben Apple en Samsung zich nog niet publiekelijk uitgelaten over de zaak.

Machtsmisbruik
Onlangs werd ook bekend dat er miljardenboete voor Appel dreigt vanwege vermeend machtsmisbruik. Concurrenten als Spotify en Deezer zouden benadeeld worden door regels van de App Store. Na een officiële klacht van Spotify gaat de Europese Commissie een formeel onderzoek starten.

Apple biedt bedrijven in de App Store de mogelijkheid om applicaties en abonnementen tegen betaling aan te bieden. De bedrijven dragen dan een gedeelte van het aankoopbedrag af aan Apple. Spotify meent dat de 15 tot 30 procent van de prijs die het bedrijf moet afdragen oneerlijk is. Temeer omdat het bedrijf in de app niet mag melden dat mensen ook via de eigen website abonnementen kunnen afsluiten.

Een eventuele boete kan oplopen tot tien procent van de jaaromzet, waarbij het dus zou gaan om miljarden euro’s. Naar verwachting duurt het enkele jaren voor het onderzoek wordt afgerond.