Culture

Dit moet je weten over het appverbod dat vandaag is ingegaan

Vandaag is het appverbod ingegaan. Wie op de fiets een berichtje stuurt, kan een boete van 95 euro krijgen. De eerste bonnen zijn al uitgedeeld. Maar wat houdt het appverbod nou precies in? Mag je nog wel bellen? En hoe zit het met navigeren of muziek luisteren? In dit artikel leggen we het je uit.

Het is eigenlijk heel simpel: vanaf vandaag mag je rijdend op geen enkele manier meer bezig zijn met een ‘mobiel elektronisch apparaat’. Het is dus niet alleen verboden om een telefoon vast te houden, maar ook iPods, tablets en navigatieapparaten moeten in je tas blijven. Een navigatiesysteem in een houder op je stuur is wél toegestaan, maar dat mag je dan alleen bedienen terwijl je stilstaat. Dit geldt trouwens ook voor je telefoon. Sta je voor een rood stoplicht, dan kun je straffeloos een appje versturen.

Muziek luisteren tijdens het fietsen is toegestaan, maar wederom onder de voorwaarde dat je je telefoon niet bedient tijdens het fietsen. Het is dus aan te raden om een fiets-playlist te maken of om oortjes te kopen met bediening. Ook voor bellen geldt hetzelfde: het mag, maar dan enkel als je je telefoon niet hoeft vast te houden.