Stuff

Waarom je de ‘verouderingsapp’ FaceApp beter niet kunt gebruiken

Open Instagram en de kans is groot dat je een oude versie van een vriend(in) te zien krijgt. De app FaceApp, waarmee je jezelf kunt verouderen, is momenteel een enorme hype. Het gebruik ervan is echter niet zonder risico. Experts adviseren zelfs om de app niet te gebruiken.

FaceApp is gemaakt door een Russisch bedrijf met een nogal opmerkelijke privacyverklaring. Allerlei informatie van gebruikers wordt opgeslagen. Het gaat niet alleen om de foto’s van je gezicht, maar ook om onder andere je IP-adres, locatie en toestelgegevens. Wat het bedrijf met die informatie doet, is vooralsnog onduidelijk, maar zo’n compleet pakket aan informatie is voor cybercriminelen zeer aantrekkelijk om identiteitsfraude mee te plegen. De kans is dus aanwezig dat jouw informatie in een database beland die vervolgens wordt doorverkocht aan derden.

“Overal worden momenteel databases aangelegd, vol informatie over individuen van over de hele wereld”, laat Evelyn Austin van Bits of Freedom aan AD.nl weten. “Techbedrijven gebruiken die om gezichtsherkenningsoftware te verbeteren. Met zulke software kunnen mensen aan hun gezicht worden herkend en gevolgd, waar ze ook gaan of staan. Dat volgen gebeurt nu al op grote schaal via smartphones, maar zo’n telefoon kun je nog uitzetten. Je gezicht kun je niet thuislaten.”