Columns

Hoe de Zwarte Cross onterecht als racistisch wordt bestempeld

Afgelopen weekend vond de Zwarte Cross plaats. De Zwarte Cross is het grootste en meest diverse festival van Nederland. Zo kun je er onder andere een gaycafé, gospelkerk en reggaeweide vinden. Daarnaast zijn er eettentjes gerund door vluchtelingen en zelfs een campinghotel voor mensen met een lichamelijke beperking.

Waar de meeste festivals in Nederland zich op een specifieke doelgroep richten, is op de Zwarte Cross werkelijk iedereen welkom. Ruim 220.000 bezoekers, van jong tot oud en van wit tot zwart, hebben er de tijd van hun leven. Toch is er deze week commotie ontstaan na kritiek van Sevn Alias. Op het terrein stond een bord met de tekst ‘Allah’s afbakbar’ en hing een poster met ‘Leve de kleurling’. De rapper vindt dat racistisch en zei op Instagram dat hij nooit meer op de Zwarte Cross wil optreden.

Zijn de spreuken van hoog niveau? Niet echt, maar wie zich door dit soort onschuldig bedoelde grapjes gekwetst voelt, moet wel hele lange tenen hebben. In het geval van Sevn Alias is het helemaal opmerkelijk, aangezien zijn eigen teksten regelmatig vrouwonvriendelijk en antisemitisch zijn. Jezelf uitspreken tegen discriminatie is ongeloofwaardig als je zelf ook discrimineert.

Wie de Zwarte Cross kent, weet bovendien dat het festival bekendstaat om zijn satirische uitingen. Overal op het terrein hangen bordjes met spreuken, waarin allerlei zaken (inclusief het festival zelf) op de hak worden genomen. Grappen over homo’s? Moet blijkbaar kunnen. Grappen over Jezus? Wederom niemand die zich druk maakt. Maar stel je voor dat iemand grapt over etnische minderheden. Dan schrikt links Nederland ineens wakker en volgen er boze tweets van mensen die waarschijnlijk nog nooit op de Zwarte Cross zijn geweest.

Het is zorgwekkend dat festivalhumor tegenwoordig als discriminatie wordt gezien. Discriminatie komt namelijk volop voor, maar het zijn juist dit soort relletjes die voor verdeeldheid zorgen. In een samenleving waarin mensen elkaar respecteren, durven mensen met elkaar te spotten. Helaas is de Zwarte Cross wel gezwicht voor de kritiek en besloot het festival de twee spreuken weg te halen.