Columns

Lieve hetero’s, zó vier je Pride!

Deze week vindt de Pride in Amsterdam plaats. Komend weekend wordt onze hoofdstad gevuld met hetero’s die een roze boa om hun nek gooien, een piemelballon in hun hand houden en hysterisch gillen als er een boot voorbij vaart met een paar blote kadetten erop. Gezellig toch? Knik jij nu enthousiast met je hoofd? Dan hebben wij jou wat te vertellen.

Pride is meer dan alleen een reden om knetterlam te worden. Sta jij aanstaande zaterdag als lieve hetero aan de grachten, dan is het goed om te weten waarom dit evenement er überhaupt is. Het begon vijftig jaar geleden. In 1969 ontstonden er in New York rellen nadat de politie een gay-bar ontruimde, de Stonewall-rellen genoemd.

Amerikaanse homo’s, lesbi’s, maar vooral travestieten en transgenders waren het gepest en geweld tegen hun community zat en gingen de straat op om te protesteren. Transvrouwen én besties Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera begonnen het protest. Onthoud die namen. Is belangrijk. Onder meer door deze twee heldinnen ontstonden er over de hele wereld protesten (of prides, hoe je het wilt noemen).

“Maar Pride is tegenwoordig toch helemaal niet meer nodig?” Zeker wel. Pride (en dus protest) is wellicht in Nederland niet meer nodig als…
– …er geen bushokjes meer worden vernield wanneer er een reclame van twee kussende homo’s in hangt.
– …mensen niet meer bang hoeven te zijn om uit de kast te komen als niet-hetero.
– …’homo’ niet meer het populairste scheldwoord is.
– …transpersonen niet in elkaar worden geslagen vanwege het feit dat ze trans zijn.
– …er geen politieke partijen in de Tweede Kamer zitten die het homohuwelijk afkeuren.
– …mensen niet meer gaan steigeren van het woord ‘genderneutraal’.

Maar helaas is dit allemaal nog steeds het geval en zijn dit slechts een paar voorbeelden. Wij kunnen er zo nog een paar handen vol van opnoemen. Zolang fobie nog gaande is tegen de LGBTQ+-community, is er genoeg reden voor een Pride.

Dus mocht je dit jaar gezellig langs de grachten willen staan, zwaaiend met een regenboogvlaggetje, vier dan de Pride ook op de andere 364 dagen van het jaar. Doe op z’n minst je best. Zet je in voor mensen mensen die niet hetzelfde gender of dezelfde seksualiteit hebben als jij. “Elke dag?” Ja, elke dag. Let op je scheldwoorden, kijk goed op welke politieke partij je stemt en wees bewust van het feit dat de punten in het hiervoor genoemde stukje gelukkig voor jou niet van toepassing zijn. Mocht dit teveel gevraagd zijn? Dan is de o zo gezellige Pride Amsterdam geen plek voor jou. Is dit een makkie voor jou of vier je Pride allang zo? Dan ben je net als Marsha en Sylvia uit New York een held. En vooruit, dan mag je van ons dit weekend die roze boa om.