Food

Lidl introduceert duurzame Way to Go-chocoladerepen

Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers: Lidl heeft afgelopen week haar eigen duurzame chocoladereep op de markt gebracht. Way to Go, zoals de reep heet, verschijnt in de smaken melk, puur, karamel & zeezout en kokos & pecan.

De cacao voor de repen wordt rechtstreeks van de boeren van fairtrade coöperatie Kuapa Kokoo in Ghana ingekocht. Door een extra premie bovenop de fairtrade-premie aan Kuapa Kokoo te betalen, kunnen boeren werken aan het verhogen van hun inkomen. Met de premie wordt geïnvesteerd in verschillende projecten. Zo kunnen boeren ook inkomsten verwerven uit andere activiteiten en hun cacao-opbrengst op duurzame wijze verhogen. Hierdoor worden cacaoboeren minder afhankelijk van de cacao-opbrengst alleen en versterken ze hun positie.

Op dit moment is al alle chocolade bij Lidl gecertificeerd met UTZ, Rainforest Alliance of Fairtrade. Met de introductie van Way to Go laat de supermarktketen zien dat ook stappen bovenop certificering mogelijk zijn. “De meerderheid van de cacaoboeren leeft in extreme armoede. We waarderen dan ook deze eerste stap van Lidl om een extra premie te betalen om zodoende toe te werken naar een leefbaar inkomen voor boeren”, aldus Alien Huizing van Stichting Max Havelaar.