Reports

Wij namen een kijkje bij het writing camp van Spinnin’ Records

Het scoren van een hit is de droom van elke muzikant. Het maken van een hit is in de praktijk echter knap lastig. Veel muziek wordt daarom ook niet enkel door de artiest die in de titel vermeld staat gemaakt. Daar komen vaak nog veel meer personen bij kijken. Het platenlabel Spinnin’ Records organiseerde vorige week, in samenwerking met zusterbedrijf MusicAllStars Publishing, een writing camp. Wij ging langs om een kijkje te nemen.

Bullet Sound Studios
Gedurende een week kwamen verschillende muzikanten van over de hele wereld naar de Bullet Sound Studios in Nederhorst Den Berg om daar te werken aan nieuwe muziek. Voor elke studiosessie werden in elk geval drie personen bij elkaar gezet: een artiest, een producer en een songwriter. Het is inmiddels zo’n zes jaar geleden dat het eerste writing camp georganiseerd werd en er zijn al verschillende hits tijdens de eerdere edities gemaakt.

Wat bij ons bezoek direct opviel is de gedrevenheid van alle muzikanten om nieuwe muziek te maken. Of het nou om een track voor henzelf gaat of om een demo voor een andere artiest: het resultaat moet goed zijn. Niet elk nummer dat wordt gemaakt zal dan ook door de artiest in een studiosessie worden uitgebracht. Soms worden demo’s doorgestuurd naar andere artiesten die er dan weer verder aan werken. Dit kan verschillende redenen hebben. De ene keer past de sound van een track beter bij een andere artiest of de song klinkt nog niet helemaal af waardoor de creativiteit van een andere muzikant het nummer verder kan helpen.

Verschillende manieren van werken
Artiesten hebben allemaal zo hun eigen manier van werken. In de eerste studio waar we binnenliepen waren songwriter Sophie Simmons, producer Xerxes Bakker en Kideko bezig met een nieuwe track. Het nummer klonk al erg compleet en het idee ervan was duidelijk. In een andere studio was Nils van Zandt bezig met een single. Daar waren eerder ook al versies van gemaakt, maar zonder het gewenste resultaat. Tijdens het writing camp kon hij echter, samen met een andere songwriter en vocalist, een opzetje maken dat wél perfect klonk.

De meeste tracks die tijdens het writing camp gemaakt werden ontstonden ter plekke. Afhankelijk van welke muzikanten er samenwerkten werd er een track gecreëerd. De reden hiervoor is dat het door de variëteit aan muzikanten moeilijk is om van tevoren een idee te maken dat aansluit bij de stijlen van alle muzikanten in een studiosessie. Als je een idee ter plekke maakt kun je makkelijker aanpassingen maken en het een bepaalde richting op sturen.

Een andere studio werd bezet door Moguai, een Duitse dj en producer. Hij was bezig met een track waarvan het originele idee de dag ervoor al was gemaakt. Ook hier waren meerdere muzikanten aanwezig. Deze keer om de vocalen te schrijven en in te zingen. Zo werd ook hier snel een idee uitgewerkt tot een track die potentie heeft om uitgebracht te worden door een label. In dezelfde studio was ook iemand van Heldeep Records, het label van dj en producer Oliver Heldens, aanwezig. Hij vertelde dat het nummer waar op dat moment aan gewerkt werd misschien niet per se geschikt zou zijn voor Heldeep, maar wel goed op Spinnin’ Deep (een sub-label van Spinnin’ Records) zou kunnen passen. Door de vele subgenres binnen dance ontstaan er steeds meer niche markten voor bepaalde muziek. Een house-nummer kan dus niet zomaar op elk house-label uitgebracht worden. Het hangt af van hoe een plaat klinkt en wat de artiest een label te bieden heeft.

Bevordering van creativiteit
Het ideale aan zo’n writing camp is de mogelijkheid om heel snel ideeën te kunnen maken, uit te werken en samen te werken met andere artiesten. Als je een andere vocaal voor een nummer wil hebben, dan loop je gewoon een deur verder om te kijken of daar nog een vocalist beschikbaar is die de track wil inzingen. Het nadeel hiervan is wel dat het nogal ingewikkeld kan worden met de rechten van een plaat. Want wie krijgt welk deel van de opbrengsten van een single? Dit komt vooral neer op de onderhandelingen die naderhand plaatsvinden. Als een vocaal vervangbaar is, maar een vocalist doet moeilijk, dan is het makkelijk om een andere vocalist te zoeken die wel akkoord gaat met de verdeling. Soms kan een vocaal iets echter ook compleet maken waardoor deze niet zo eenvoudig te vervangen is.

Naast het maken van muziek is er ook een andere belangrijke uitkomst van zo’n writing camp, namelijk de connecties die artiesten met elkaar kunnen leggen. Het is soms moeilijk om op een bepaald moment ultiem creatief te zijn, maar door andere artiesten te leren kennen kun je ook later nog ideeën met elkaar uitwisselen en samenwerken. Daarnaast werken artiesten door de samenwerkingen ook buiten hun eigen muzikale stijl, wat de creativiteit bevordert.

Tijdens het bezoek aan het writing camp zijn er verschillende nummers langsgekomen die hopelijk ooit het daglicht gaan zien. In de tussentijd blijft Spinnin’ Records nieuwe tracks uitbrengen. Aan goede muziek geen gebrek.