Columns

Stop eens met die kerstherrie

Zodra de Sint weer met zijn reet aan de Spaanse playa ligt, is het aan bij Sky Radio. Continu wordt er kerstmuziek gedraaid. Sky noemt zichzelf dan ook The Christmas Station. Soms, heel soms, zit er een pareltje tussen, maar negen van de tien keer is het gekopieerde troep van bijvoorbeeld coverkoning Michael Bublé. Het dieptepunt is zijn versie van Feliz Navidad. Van dat nummer blijf je af.

Waarom doen ze dat toch? Die celebs. Ze moeten allemaal zo nodig een kerstnummer of (nog erger) een kerstalbum uitbrengen. Is het omdat ze allemaal zo feestelijk zijn? Is het iets dat je als artiest een keertje in je carrière gedaan moet hebben? Of is het gewoon makkelijk cashen? Nog even een lekkere ‘bonus’ binnenharken voordat het nieuwe jaar begint.

Don’t get me wrong. Ik ben niet zoals de Grinch. Integendeel. Ik hou van kerst en kerstliedjes. Zodra het festivalseizoen in de zomer voorbij is, gaan bij mij de feestelijke afspeellijsten van Spotify op repeat, maar dan wel de nostalgische. Die met Chris Rea bijvoorbeeld. Wanneer hij met zijn stem, zo warm als een open haard, begint te zingen over zijn oneindige rit naar huis, vliegen er kerstvlinders door m’n buik.

Ik kan er gewoon niet bij dat er mensen zijn die vrijwillig luisteren naar dat suffe, nieuwe liedje van Taylor Swift. Christmas Tree Farm heet ‘ie. Of neem een Ariana Grande die Last Christmas probeert. Met alle foute up-tempo beats van dien. En toen ik Liam Payne met zijn nieuwe single hoorde, wilde ik even Sky bellen om verhaal te halen. Een rebelse One Direction’er die een kerstboodschap overbrengt? Wat?!

Waar Nederland met Sinterklaas zo graag vasthoudt aan traditie, is er met kerst vrij weinig van te merken. Oké, Mariah Carey’s gouwe ouwe gaat nog lekker (goed ook, dat is namelijk mijn favoriet), maar dat is het. De troep van Michael Bublé en Taylor Swift gaat als een trein, terwijl Stevie Wonder en The Jackson 5 ergens vergeten liggen te worden in een alles-moet-weg-rommelbak bij de Mediamarkt. Dat doet mijn nostalgische hart pijn.