Culture

Lachgas wordt een softdrug en daarmee verboden om te bezitten en verkopen

Het kabinet gaat lachgas verbieden. Het verdovende middel komt op lijst II van de Opiumwet te staan. Middelen op deze lijst worden softdrugs genoemd. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en productie van lachgas verboden. Aanleiding voor de maatregel is een advies van de drugsbeoordelingscommissie CAM. Daarin staat dat lachgas een serieus risico vormt voor de volksgezondheid.

Lachgas is de laatste jaren enorm populair geworden onder jongeren en veroorzaakt een korte roes. Bij overmatig gebruik kan het leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. Ook zijn er steeds meer gevallen bekend waar lachgas heeft geleid tot brandwonden en verlammingsverschijnselen, zoals een dwarslaesie. Een ballonnetje nemen tijdens het uitgaan is dus lang niet zo onschuldig als het lijkt.

Ook in het verkeer zorgt lachgas voor veel problemen. Er waren in de eerste helft van dit jaar alleen al 1000 (!) verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel was.

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid): “We kunnen dit niet langer accepteren. Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken.”