News

Hoe 50 Cent miljoenen verdiende met een geflopt album

50 Cent bracht in 2014 zijn album Animal Ambition uit. De plaat werd nog geen 150.000 keer verkocht. Gek genoeg heeft het geflopte project de Amerikaanse rapper wel miljoenen opgeleverd. En dat heeft hij allemaal te danken aan de bitcoin.

De hiphopartiest had blijkbaar een vooruitziende blik, want toen een groot deel van de wereldbevolking nog nooit van een cryptomunt had gehoord, besloot hij dat Animal Ambition gekocht kon worden met bitcoins. Destijds was één bitcoin 662 dollar waard. Vier jaar later was dat 11.000 dollar. Dat resulteerde erin dat 50 Cent met relatief weinig albumverkopen toch 8 miljoen dollar wist binnen te slepen. Een onverwachte meevaller voor de rapper die in 2015 nog failliet verklaard werd.

Snoop Dogg en Mel B
50 Cent is overigens niet de enige artiest die zijn albums voor bitcoins verkocht. Ook Snoop Dogg en Spice Girl Mel B waren er vroeg bij. Inmiddels zijn er talloze artiesten die fans de vrijheid geven om met digitale munten te betalen.

Cryptocurrency
Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Cryptocurrency kun je zien als versleuteld internetgeld. Om dit te snappen is het belangrijk om te weten dat er geen centrale instantie is die bitcoins beheert of uitgeeft. Bij traditioneel geld zijn er banken die als tussenpersoon fungeren. Maak je geld over, dan passeert jouw geld altijd eerst de bank. Bij cryptocurrency maak je geld rechtstreeks over. Ook is er geen centrale database, maar fungeren alle gebruikers als databases. Dit noem je een blockchain. Miljoenen databases tegelijkertijd hacken is onmogelijk, waardoor de bitcoin fraudeproef is.

Over de waarde van bitcoins kun je speculeren. De koers is, net als bij gewone valuta, variabel. Zoals alles in onze economie, wordt de waarde bepaald op basis van vraag en aanbod. Wil je vandaag een bitcoin kopen en neemt de populariteit van bitcoins morgen toe? Dan stijgt de waarde en verdien je net als 50 Cent een aardig zakcentje bij. Dit kun je bijvoorbeeld doen via een partij als SATOS.