Events

Wanneer we weer kunnen festivallen? Ook 2021 is nog onzeker

Het ziet er somber uit voor festivalliefhebbers. De overheid nam onlangs ingrijpende maatregelen om het coronavirus te bestrijden en besloot alle evenementen tot in ieder geval 1 juni te verbieden. Hoewel de meeste grote festivals pas na die datum gepland staan, is de kans klein dat we deze zomer van festivals kunnen gaan genieten. Het is zelfs onzeker of dat volgend jaar al kan op de manier zoals we dat gewend zijn.

Kleine stapjes
“Je moet een heleboel maatregelen volhouden, totdat je het virus helemaal onder controle hebt. Want als je ermee stopt neemt de verspreiding direct weer toe”, aldus Jaap van Dissel van het RIVM.

Viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC Leiden zegt tegen de NOS dat de maatregelen uitermate voorzichtig zullen worden losgelaten. Volgens haar komt er pas in juli weer wat ruimte om maatregelen af te bouwen. Zij verwacht dat dat in kleine stapjes zal gaan, waarbij evenementen en horeca als laatste worden vrijgegeven.

Afhankelijk van het buitenland
Bert Niesters, viroloog van het UMC Groningen, sluit zich daarbij aan. Het zal volgens hem lang duren voordat er weer festivals kunnen worden gehouden. En als er in Nederland überhaupt weer evenementen mogen worden georganiseerd, dan zijn er nog twee elementen die een rol spelen. “Als artiesten beslissen om niet te komen, kan dat een sneeuwbaleffect hebben. En krijgen we de internationale vliegindustrie weer aan de praat? Want als we artiesten en hun spullen niet van A naar B krijgen, houdt het ook op”, zo vertelt MOJO-directeur John Mulder in een interview met 3voor12.

Mariet Feltkamp verwacht dat het einde van de corona-uitbraak pas in zicht is als er een werkend vaccin beschikbaar is of als we zeker weten dat een groot percentage van de bevolking immuun is. Dat kan over een paar maanden zijn, maar dat kan ook nog een jaar duren. Feit is in ieder geval dat de festivalindustrie het zwaar te verduren heeft. En als we eindelijk weer kunnen festivallen, dan is de kans groot dat dit op een andere manier zal gaan dan voorheen.