Events

40 mensen zitten al 6 weken vast op een festival vanwege corona

Het zou zo het scenario van een slechte film kunnen zijn, maar niets is minder waar: in Panama zitten veertig festivalgangers vast op een festivalterrein. Tribal Gathering duurde oorspronkelijk twee weken, van 29 februari tot 15 maart. Op de laatste dag van het event werd in verband met de coronacrisis de noodtoestand uitgeroepen. Er werd een reisverbod ingesteld.

Een aantal mensen lukte het nog om snel weg te komen, maar een groot gedeelde bleef achter. Inmiddels zijn er zes weken voorbij. Hoewel het festival in een prachtige omgeving plaatsvindt, zijn de bezoekers er helemaal klaar mee. “Eerst leek het een paradijs, maar als je opgesloten zit voelt dat al snel anders.”

De festivalorganisatie doet hun best om achterblijvers te voorzien van eten, drinken en tenten. De ambassade van het land is minder behulpzaam. Mensen wordt verteld dat ze nog even vol moeten houden. Er zijn hotels beschikbaar, maar die kosten veel geld. Bovendien ligt het openbaar vervoer stil, dus is het vrijwel onmogelijk om bij de hotels te komen.

Het reisverbod in Panama loopt tot in ieder geval 22 mei. De festivalgangers zullen voorlopig dus nog niet naar huis mogen. Hoe dit voor hun is, zie je in de bovenstaande video van Vice.