Culture

NikkieTutorials is in meerdere landen uit het Songfestival geknipt

In plaats van het Eurovisie Songfestival werd afgelopen zaterdag de alternatieve show Europe Shine A Light uitgezonden. Nikkie de Jager nam de rol van online host op zich. De uitzending werd in 45 landen live uitgezonden, maar vreemd genoeg was de YouTube-ster niet overal te zien. Onder meer Polen weerde Nikkie van het scherm.

Volgens Poolse fans zou Nikkie bewust uit de uitzending zijn geweerd omdat ze transgender is. “NikkieTutorials werd in Polen zonder schaamte gecensureerd tijdens haar tien minuten”, schrijft iemand op Twitter. “We hebben je in Spanje helemaal niet gezien. Je bent eruit geknipt”, schrijft een ander. Ook in Frankrijk en Italië waren soortgelijke taferelen aan de orde.

Televisiemakers zeggen echter dat er een andere reden is. Veel commerciële zenders schakelen normaal gesproken tijdens Green Room-momenten over op de reclame. Omdat het programma dit jaar geen Green Room had, kozen sommige landen ervoor om de reclameblokken uit te zenden tijdens de momenten waarop Nikkie haar woordje deed.