Culture

Steeds meer jongeren ondergaan plastische chirurgie om op een filter te lijken

Instagram verklaarde er in 2019 de oorlog aan, maar toch worden ze nog massaal gebruikt: cosmetische chirurgie-filters. Ze geven je bijvoorbeeld dikkere lippen, grotere ogen of een smallere neus. Steeds meer jongeren zijn verslaafd aan de filters, waardoor ze hun normale gezicht niet meer mooi vinden. Het gevolg is dat cosmetisch chirurgen een toename zien van veelal jonge meisjes die hun gezicht willen transformeren in een gefilterde selfie van zichzelf.

Facetune
Shayno Numansen deed voor NPO Radio 1 onderzoek en volgde onder meer Kiki Vet, een meisje van twintig met lippen die voller zijn dan die van de gemiddelde vrouw. Toch is ze naar de kliniek van House of Bratz in Rotterdam gekomen om lipfillers te nemen. Kiki plaatst op Instagram foto’s, waarop haar gezicht is bewerkt met de app Facetune. De vrouw op haar profiel is bijna niet meer herkenbaar als de echte Kiki Vet.

“Ik merkte op een gegeven moment dat ik onzekerder werd als ik over straat liep. Dan was ik bang om iemand tegen te komen die ik alleen kende via Instagram, omdat ik er niet hetzelfde uitzag als op m’n foto’s”, vertelt Kiki.

Melle van Rooijen
Melle van Rooijen, die online bekend staat als ‘de levensechte Ken’, heeft zacht uitgedrukt al iets meer ingrepen gehad. “M’n hele gezicht staat strak van de fillers en botox.” De influencer heeft van alles laten doen. Zo zijn onder meer zijn tanden gebleekt en heeft hij meerdere bilvergrotingen gehad.

Een arts, die de plicht heeft om in te schatten of klanten niet lijden aan een cosmetische verslaving, vraagt Melle of hij echt denkt dat hij psychisch beter wordt van al die ingrepen. “Ik ben perfectionistisch en wil graag de puntjes op de i. Ik weet ook wel dat ik er psychisch niet beter van wordt.”