Culture

Kabinet wil lachgas voor recreatief gebruik verbieden

De aanschaf en het bezit van lachgas in gasflessen of grote hoeveelheden patronen wordt verboden. Dat is de kern van een wetsvoorstel van staatssecretaris Blokhuis. Aanleiding voor het verbod is een advies waaruit blijkt dat recreatief gebruik van lachgas tot schade leidt aan de volksgezondheid en de samenleving. Sectoren waar lachgas professioneel wordt gebruikt, zoals in ziekenhuizen en horeca, komen niet onder het verbod te vallen.

“Lachgas wordt steeds vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt als drug, met name door jongeren. Dat veroorzaakt risico’s voor hun eigen gezondheid, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld in het verkeer”, aldus Blokhuis.

Groothandels mogen straks alleen nog lachgaspatronen verkopen aan bepaalde bedrijven, en niet meer dan 250 ampullen per keer. De verkoop in winkels aan consumenten wordt nog verder beperkt. Zij mogen alleen lachgas in ampullen kopen en bezitten met het doel hier slagroom mee op te kloppen. Alleen mensen ouder dan 18 mogen de ampullen dan kopen, en niet meer dan tien patronen per keer.

De regering wil het verbod op 1 januari 2021 laten ingaan. Tot 10 juli kun je ideeën of suggesties aandragen via deze pagina.