Events

Viroloog: ‘Ga niet naar Exit Festival in Servië’

Waar zo’n beetje alle festivals ter wereld zijn afgelast, vindt de Servische regering het verantwoord om Exit Festival door te laten gaan. Viroloog Bert Niesters vindt dat onbegrijpelijk, zo laat hij vandaag in het AD weten. “Ik vrees dat we het druk gaan krijgen.”

Exit Festival, waarvan de organisatie eerder deze week de eerste namen presenteerde, vindt plaats van 3 t/m 16 augustus in Novi Sad. Twintig verschillende podia in een verlaten fort bieden plek voor zo’n 30.000 bezoekers per dag. Het festival is al jaren een gevestigde naam in het Europese festivalcircuit. Dankzij de programmering, georganiseerde busreizen en goedkope prijzen is het evenement erg populair onder Nederlandse jongeren.

De organisatie neemt maatregelen om het risico op een verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er zijn bijvoorbeeld extra sanitaire voorzieningen en er komen isolatiefaciliteiten, mochten er bezoekers zijn die rondlopen met symptomen van het virus. Viroloog Bert Niesters vindt die maatregelen echter onvoldoende.

‘Is Nederland dan zo dom?’
“We houden ons in Nederland niet voor niets aan de coronaregels? Waarom zou je dan in hemelsnaam in een ander land wél dit enorme risico nemen? Het is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor anderen. In sommige landen is zelfs al een tweede uitbraak gaande, zoals in Duitsland. Daar hebben ze tot eind oktober helemaal geen evenementen. Hier is ook geen Pinkpop en Lowlands. Is Nederland dan zo dom en Servië zo slim?”

Niesters is er bang voor dat bezoekers elkaar massaal gaan besmetten. “Er hoeft maar één iemand besmet te zijn met corona en dan gaat het al ongelooflijk snel. Dit kan nooit goed gaan.”

Oranje reisadvies
Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om naar het festival te gaan. Het reisadvies voor Servië is momenteel nog steeds oranje, wat betekent dat Nederlanders wordt aangeraden alleen voor essentiële zaken naar het land af te reizen. “Een festival valt daar duidelijk niet onder.”

Het RIVM sluit zich hierbij aan. “Het is onverstandig om in deze onzekere tijden op een groot festival te staan”, zo laat een woordvoerder weten.