News

Er komt mogelijk een alcoholverbod op festivals om de 1,5 meter te handhaven

Een alcoholverbod is dé oplossing om de 1,5 meter afstand te waarborgen op evenementen. Dat zegt Wouter Kolff van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid tegen het AD. “Naarmate mensen meer alcohol hebben gedronken, wordt het moeilijker om afstand te houden”, aldus Kolff, die tevens burgemeester van Dordrecht is. “Ik zie er daarom wel wat in om in de voorwaarden voor events op te nemen dat daar geen alcohol geschonken mag worden.” Ook Ahmet Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, denkt na over een alcoholverbod.

Vergunning
Vanaf 1 juli geldt er geen maximum aantal bezoekers meer voor events. Dat betekent dat grote concerten en festivals weer mogen plaatsvinden. Wel moeten organisatoren (net als voor de coronacrisis) een vergunning aanvragen. En dat duurt doorgaans zes weken.

Het is nu aan de burgemeesters om per aanvraag te kijken of er een vergunning wordt verleend. Een tijdelijk alcoholverbod zou volgens de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een goede oplossing zijn. Op deze manier kunnen we toch van festivals genieten, alleen dan zonder een koud biertje.

Verdienmodel
De vraag is echter of organisatoren dit zien zitten, aangezien ze juist veel geld verdienen aan drank. Daarnaast mogen evenementen door de afstandsregel ook al minder mensen toelaten. Ondernemers zullen dus creatief moeten zijn met hun verdienmodel.