News

Madonna op de vingers getikt voor het verspreiden van nepnieuws

Facebook, Instagram en Twitter hebben Madonna op de vingers getikt voor het verspreiden van een video met nepnieuws over het coronavirus. In het bericht beweerde de Amerikaanse zangeres dat er al een vaccin is gevonden, maar dat het verborgen wordt gehouden om de rijken rijker te laten worden. De video toont een aantal artsen die het malariamedicijn hydroxychloroquine succesvol zouden hebben gebruikt om minimaal 350 corona patiënten te behandelen. Dit blijkt echter niet waar te zijn.

Valse informatie
Instagram, dat helemaal klaar is met al het nepnieuws dat momenteel wordt verspreid, merkte de video op en plaatste er een melding bij met de tekst ‘valse informatie’. Het leidde de volgers ook naar een pagina waarop werd uitgelegd dat de beweringen in de video onjuist zijn. Even later werd de video verwijderd. Ook Facebook en Twitter hebben de beelden inmiddels verwijderd.

Madonna is de laatste tijd wel vaker in het nieuws vanwege haar opmerkelijke berichten op social media. In maart plaatste de zangeres een video waarin ze het virus omschrijft als ‘de grote gelijkmaker’. Fans vinden dat Madonna hulp moet gaan zoeken, omdat ze de weg kwijt zou zijn.

Hydroxychloroquine
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat er geen bewijs is dat hydroxychloroquine effectief is. Deskundigen raden preventief gebruik van het middel af. Het zou hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Ook in Nederland stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat de werking van het middel volstrekt onbewezen is.