Culture

Hoe een stranddag uitliep op een dodelijke steekpartij tussen drillrappers

Scheveningen beleefde afgelopen maandag een van de drukste stranddagen van het jaar. Veel mensen kwamen naar de kustplaats om te genieten van de tropische temperaturen. Aan het einde van de dag ging het echter mis. Op de pier brak paniek uit toen een 19-jarige man werd doodgestoken met een mes. Het blijkt te gaan om een ruzie tussen twee drillrapgroepen: Blacka 24 uit Rotterdam en 73 De Pijp uit Amsterdam.

Drillrap
Drillrap wordt in Nederland steeds populairder. Het genre, dat is overgewaaid uit Chicago, draait meestal om gewelddadige teksten. De artiesten rappen over het leven in hun wijken en bedreigen rivaliserende drillgroepen uit andere buurten en steden. In de videoclips wordt gepronkt met messen en vuurwapens.

Rivaliserende groepen
Blacka 24 en 73 De Pijp, waarbij de cijfers verwijzen naar de postcodes van de wijken, dagen elkaar al maandenlang uit op social media. Ze roepen op om te komen vechten en dreigen elkaar neer te steken of neer te schieten.

Afgelopen zondag komt de Rotterdamse groep naar Scheveningen. Ze slaan daar een man in elkaar die zou behoren tot de Amsterdamse groep. De ruzie ontploft en een dag later wordt opnieuw in Scheveningen afgesproken. Aan het eind van de dag wordt een man neergestoken bij een stroopwafelkraam terwijl honderden vakantiegangers toekijken. Het slachtoffer maakt volgens bronnen geen deel uit van een rapformatie, maar zou bevriend zijn met de rappers.

Steekpartij
Op de site Boevennieuws.pro vertellen bronnen wat er precies is gebeurd: “RR, Tfrazz en TY van 73 De Pijp kwamen naar Scheveningen voor een confrontatie met Blacka. TY, de man die op foto’s te zien is met een vuurwapen, zou hebben geprobeerd Blacka neer te schieten. Hij miste echter twee keer. Cennetshon ‘Chuchu’ Winklaar kwam vervolgens voor Blacka op door TY proberen te trappen. Hij rende weg, maar werd door RR en Tfrazz ingehaald. Een van hen heeft hem vervolgens neergestoken.” RR en Tfrazz zijn opgepakt. TY is nog op de vlucht.

Op social media is inmiddels een online oorlog uitgebroken. Op de Instagram-pagina’s van de Amsterdamse en Rotterdamse rappers regent het bedreigingen. De berichten beloven niet veel goeds. De Rotterdammers lijken namelijk uit te zijn op wraak.

Moordpogingen
Het is niet de eerste keer dat een moord(poging) wordt gelinkt aan drillrap. Vorig jaar vonden er kort na elkaar drie steekpartijen plaats in Rotterdam-Zuid. In Amsterdam werd vorig jaar de 18-jarige drillrapper Jay-Ronne Grootfaam gedood met een kapmes. De verdachten behoorden tot een rivaliserende groep.