Culture

Trump stelt het verbod op TikTok in Amerika uit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet getekend, waarmee hij eist dat TikTok binnen negentig dagen zijn Amerikaanse werkzaamheden verkoopt. Met het nieuwe decreet wil Trump de verkoop van de Amerikaanse activiteiten verplichten. Daarmee is het verbod op de app, dat over een ruime maand zou ingaan, uitgesteld.

Voor ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, heeft dit besluit echter hetzelfde gevolg. Als TikTok niet een deel van het bedrijf verkoopt, kan de app niet langer worden aangeboden in de Verenigde Staten. Wel ligt de deadline ditmaal verder in de toekomst, dus heeft ByteDance langer de tijd om zijn zaken op orde te krijgen. Onder andere Microsoft en Twitter zouden gesprekken voeren over een mogelijke overname.

TikTok ligt onder vuur omdat de app informatie zou delen met de Chinese overheid. Critici vrezen dat TikTok misbruikt kan worden voor spionage. Uit onderzoek van The Wall Street Journal bleek onlangs al dat TikTok de persoonlijke adressen van smartphones verzamelde. Volgens de ontwikkelaar kwam dat door een softwarefout.