News

Adele onder vuur om foto met Afrikaanse haardracht

Adele plaatste vannacht een foto op Instagram om stil te staan bij het zogenoemde Notting Hill Carnival, een jaarlijks festival in de Londense wijk Notting Hill dat dit jaar werd afgeblazen vanwege de coronacrisis. Op de foto eert de Britse zangeres de Jamaicaanse cultuur met een outfit bestaande uit een vlag, gele veren en Afrikaanse enbantoe-knotjes. Een mooi gebaar, zou je denken. Toch komt er veel kritiek op de foto vanuit de zwarte gemeenschap in Amerika.

De zangeres wordt culturele toe-eigening verweten. Dat is een term die wordt gebruikt wanneer iemand die geen deel uitmaakt van een bepaalde cultuur wel elementen ervan overneemt. Bijvoorbeeld wanneer witte personen onderdelen van een minderhedencultuur kopiëren.

In de ruim 75.000 reacties is een discussie losgebarsten tussen Amerikanen en Britten. De Amerikanen beschuldigen Adele van culturele toe-eigening, terwijl de Britten zeggen dat dit juist de bedoeling van Notting Hill Carnival is. “Nothing Hill Carnival is begonnen in de jaren zestig om de Caraïbische cultuur te vieren”, reageert iemand onder het kiekje. “Iedereen draagt dit soort outfits als eerbetoon. Het is dus geen culturele toe-eigening, maar een viering. Bovendien erkent ze duidelijk waar het vandaan komt, aangezien ze ook de vlag draagt.” Of zoals een Jamaicaanse vrouw beknopt samenvat: “Stel jullie niet zo aan en laat die vrouw haar knotjes dragen.”

Amerikaanse fans kijken met een andere blik naar de foto. “Het lijkt misschien schattig om zo waardering te tonen, maar dat is het niet”, schrijft iemand. “Veel zwarte vrouwen zijn ontslagen vanwege deze haardracht. Ik ben geen fan meer.”