Culture

Video van man die zelfmoord pleegt gaat viral op TikTok

TikTok ligt onder vuur nadat een video van een man die zelfmoord pleegt viral gaat op het platform. De gruwelijke beelden werden de afgelopen dagen razendsnel verspreid. Gebruikers die de video hebben gezien zijn in shock.

‘Ik zit hier te janken’
De zelfmoordvideo, waarin de 33-jarige Ronnie Mcnutt zichzelf het leven ontneemt met een pistool, werd afgelopen zondag op TikTok geplaatst. Doordat het filmpje in korte tijd veel views kreeg, werd het fragment automatisch uitgelicht en hebben veel ogen de beelden gezien. “Ik was nieuwsgierig. Ik heb de video gekeken. Maar serieus: ga hem niet kijken. Dit is verschrikkelijk. Ik zit hier te janken”, aldus een geschrokken gebruiker.

Accounts verwijderd
TikTok doet er naar eigen zeggen alles aan om de verspreiding van de video tegen te gaan. Het platform heeft al verschillende accounts verwijderd. Een woordvoerder verklaart dat TikTok zulke beelden meestal automatisch detecteert. “Accounts die herhaaldelijk proberen om die video te uploaden, worden verwijderd. We waarderen het ook heel erg dat onze leden anderen voor de beelden waarschuwen.”

Baan verloren
TikTok stelt dat de man in kwestie zijn baan en vriendin had verloren. “Nadat hij van zijn werkgever hoorde dat hij zijn baan niet terugkrijgt in verband met de coronacrisis, besloot hij er een einde aan te maken. Een heel tragisch verhaal.”

Kritiek
Op social media vinden mensen dat TikTok sneller en daadkrachtiger moet optreden wanneer zulke beelden opduiken. “Het moet niet mogelijk zijn dat kinderen met zelfmoord worden geconfronteerd op een platform dat door ouders als veilig wordt gezien.” Sommige gebruikers hebben besloten de app (voorlopig) niet meer te gebruiken.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.