News

OvJ die deal sloot met Akwasi werkte samen met KOZP-voorman

Officier van justitie Jacobien Vreekamp, die namens het Openbaar Ministerie de beslissing ondertekende om rapper Akwasi niet te vervolgen voor zijn Zwarte Piet-uitspraak, werkte tot voor kort samen met Kick Out Zwarte Piet-activist Mitchell Esajas. Tot 20 juli zaten beiden in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Twitteraars beschuldigen het OM nu van corruptie. En ook Geert Wilders is woest.

Wilders twijfelt aan de objectiviteit van Vreekamp. “Als dit waar is dan is het OM corrupter dan corrupt. En dan gaan we Rutte daarover op de grill leggen komende week”, schrijft hij op Twitter.

Een woordvoerder van het OM bevestigt dat Vreekamp samenwerkte met Esajas, maar voorziet geen probleem. “De officier heeft de kwestie besproken in overleg met meerdere officieren. Er is geen sprake van een individuele beslissing.”

Akwasi zei op 1 juni, tijdens een antiracismeprotest in Amsterdam, dat hij bij het zien van Zwarte Piet hem ‘hoogstpersoonlijk op zijn gezicht trapt’. Volgens het OM was de uitspraak opruiend en daarom strafbaar. Gisteren werd echter bekend dat Akwasi niet wordt vervolgd. Er werd een deal gesloten om de zaak voorwaardelijk te seponeren als de rapper afstand zou doen van zijn woorden.