News

FunX geeft Akwasi een award voor zijn strijd tegen racisme

Gisteravond vond de uitreiking van de FunX Music Awards 2020 plaats. Akwasi ging naar huis met de Power Award. Volgens de radiozender is de rapper, die al maanden onder vuur ligt na omstreden Zwarte Piet-uitspraken, een held en een boegbeeld in de strijd tegen racisme in Nederland.

Power Award
De Power Award werd dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. De prijs zal voortaan ieder jaar worden overhandigd aan iemand die een belangrijke maatschappelijke bijdrage heeft geleverd.

Akwasi laat weten erg dankbaar te zijn voor de erkenning. Hij benadruk dat de award symbool staat voor een groter doel. “Ik wil deze award graag opdragen aan iedereen die weleens een vuist in de lucht heeft gegooid. Gooi hem nog hoger en raak de sterren aan.”

Ophef
Akwasi kwam in juni in opspraak nadat hij tijdens een antiracismeprotest in Amsterdam zei dat hij bij het zien van Zwarte Piet hem ‘hoogstpersoonlijk op zijn gezicht trapt’. Vorige week oordeelde het Openbaar Ministerie dat zijn uitspraak opruiend was en strafbaar. Toch werd de rapper, die afstand heeft genomen van zijn woorden, niet vervolgd.

Deze week besloten 10 van de 44 mensen die aangifte hebben gedaan tegen Akwasi een zogeheten artikel 12-procedure aan te spannen bij het gerechtshof. Zij zijn het er niet mee eens dat het OM heeft besloten de artiest niet te vervolgen. Ook beschuldigen zij het OM van corruptie, omdat officier van justitie Jacobien Vreekamp tot voor kort samenwerkte met Kick Out Zwarte Piet-activist Mitchell Esajas.

Winnaars
Grote winnaar van de zevende editie van de FunX Music Awards is Boef. Hij won vier awards: die voor beste nummer, beste album, beste mc en beste mannelijke artiest. De prijs voor beste vrouwelijke artiest ging naar Numidia. Spanker werd uitgeroepen tot beste producer, Frenna tot beste zanger en Broederliefde tot beste groep. Bekijk alle winnaars op deze pagina.