News

Het kinderliedje ‘Baby Shark’ is gebruikt om gevangenen te martelen

Drie voormalige gevangenismedewerkers in Oklahoma worden strafrechtelijk vervolgd nadat ze gevangenen hebben gemarteld met het nummer Baby Shark. De gevangenbewaarders en hun supervisor dwongen gevangenen herhaaldelijk naar het kinderliedje te luisteren. Ze worden beschuldigd van samenzwering, lijfstraffen en wreedheid jegens gevangenen.

Volgens verklaringen plaatsen Christian Miles en Gregory Butler, beiden 21 en voormalig gevangenisbewaarders, ten minste vijf keer vijf gevangenen, elk afzonderlijk, in een lege kamer voor advocatenbezoek. De twee boeiden de gevangenen vervolgens met handboeien tegen de muur, waardoor ze twee uur moesten blijven staan. Daarna werd het nummer Baby Shark op repeat gezet.

Miles en Butler zeggen dat het lied een onderlinge grap was. De officier van justitie van Oklahoma County vindt dat de drie ‘opzettelijk op een wrede en onmenselijke manier hebben gehandeld’. Het herhaaldelijk afspelen van het nummer legde ‘onnodige emotionele stress op de gevangenen die waarschijnlijk al leden’ doordat ze met handboeien aan de muur werden vastgebonden.

De bewaarders en de supervisor zijn aangeklaagd voor mentale mishandeling. Het is nog niet duidelijk welke straf ze krijgen.