Stuff

Het coronavirus blijft een maand besmettelijk op je smartphone

Covid-19 overleeft veel langer op gladde oppervlakken dan werd gedacht. Het virus kan bij kamertemperatuur 28 dagen besmettelijk blijven op onder meer roestvrij staal, bankbiljetten en – jawel – het glazen scherm van je smartphone. Dat blijkt uit onderzoek van het nationale wetenschappelijke bureau van Australië (CSIRO).

Onderzoek
De onderzoekers brachten in een laboratorium virusdeeltjes aan op meerdere materialen. Op verschillende tijdstippen en bij verschillende temperaturen werd naar de conditie van het virus gekeken. De conclusie is dat het virus tot 28 dagen kan overleven bij 20 graden. Bij hogere temperaturen overleeft het virus minder lang. Ook blijkt dat UV-licht het virus doodt.

Het onderzoek, gepubliceerd in Virology Journal, verklaart waarom er in de vleesverwerkingsindustrie bovengemiddeld veel besmettingen zijn. Duizenden arbeiders in vleesverwerkende fabrieken en slachthuizen zijn de afgelopen maanden positief getest.

Zo maak je je telefoon schoon
Ook wijst het onderzoek op de noodzaak om regelmatig je smartphone schoon te maken. Hier zijn speciale doekjes voor, maar je kunt het ook doen door een doekje licht vochtig te maken en er wat handzeep op te doen. Let erop dat je je telefoon uitzet, het doekje niet te nat is en je een schoon doekje gebruikt om hem vervolgens droog te maken.