Culture

De politiebond wil huisfeestjes aanpakken met een compleet alcoholverbod

Het kabinet moet met een compleet verbod op de verkoop van alcohol komen om het grote aantal huisfeestjes aan te pakken. Dat zegt politiebond ANPV. Vanaf vandaag is de verkoop van alcohol tussen 20:00 en 7:00 verboden. “Maar daar los je niks mee op”, vindt de vakbond. “Nu gaat iedereen om half acht nog even langs de winkel om drank te halen.”

De politiebond pleit voor een tijdelijk totaalverbod op de verkoop van alcohol. “Je krijgt dan misschien negentiende eeuwse toestanden, maar dan weet iedereen tenminste wel waar die aan toe is”, aldus voorzitter Xander Simonis tegen het AD.

Een groot deel van de besmettingen ontstaat in huiselijke kring tijdens huisfeestjes. De politie verwacht dat die feestjes de komende weken niet zullen verdwijnen. “Bij zulke feestjes is de aanwezigheid van alcohol fundamenteel. Wij denken dat je de drang om een feest te organiseren wegneemt zodra er geen alcohol in het spel is.”

Hoewel de bond voor een strengere aanpak is, baalt Simonis ervan dat Nederlanders niet zelf hun gedrag aanpassen. “Iedereen zit maar te wachten totdat iets verplicht wordt. De mentaliteit in Nederland baart ons grote zorgen. Nederlanders zouden eigenlijk gewoon moeten zeggen: jongens, we zetten de schouders eronder en gaan de klus samen klaren. Maar dat besef en die motivatie ontbreekt. Dat is zorgelijk.”