Culture

De kans dat je corona oploopt in de sportschool is héél erg klein

Sportscholen doen er alles aan om tijdens deze tweede coronagolf open te blijven. De bezoekersaantallen zijn aan banden gelegd, wandelpaden zijn uitgestippeld, toestellen zijn afgezet, ramen staan open ter ventilatie en desinfectie spray is volop aanwezig. Toch zijn de sportscholen in de landen om ons heen inmiddels weer dicht. Maar hoe groot is de kans eigenlijk dat je besmet wordt tijdens je workout? Uit nieuw onderzoek blijkt dat die kans heel klein is.

De onderzoekers hebben naar de cijfers gekeken van 62 miljoen fitnessbezoeken in 14 Europese landen sinds september. Uit al deze bezoeken zijn slechts 487 aangetoonde besmettingen gekomen. Omgerekend zijn dat 0,78 besmettingen per 100.000 bezoeken.

Het onderzoek suggereert dat je weinig gevaar loopt in de sportschool. Al is er wel een kleine kanttekening: de statistieken zijn namelijk aangeleverd door sportscholen zelf. Daarnaast weten veel mensen niet waar ze besmet zijn geraakt en is er ook nog een grote groep die besmet is, maar zich daar niet bewust van is door een gebrek aan symptomen. Vooral onder fitte mensen komt dat veel voor.

Het percentage kan dus in de werkelijkheid iets hoger liggen. Wel staat vast dat de besmettingsgraad in sportscholen erg laag is. Zolang iedereen zich aan de maatregelen houdt, zouden sportscholen dus nog prima open kunnen blijven. En juist in tijden van crisis, waar je bijna niks meer kan doen, is het belangrijk om te werken aan je mentale en fysieke gezondheid. Professor Rob Copeland roept de regeringen in Europa dan ook op om sportscholen open te houden. De volledige resultaten van het onderzoek verschijnen binnenkort.