Culture

Arjen Lubach waarschuwt voor het gevaar van deepfakes

Gisteravond was de voorlopig laatste aflevering van Zondag met Lubach te zien. Bijna 1,9 miljoen kijkers zagen Arjen Lubach praten over onder meer politiek, kerst en deepfakes. Vooral het laatstgenoemde onderwerp zorgde voor veel reacties op Twitter.

Voor wie de term niet kent: deepfakes zijn beelden en geluiden die worden gecreëerd door kunstmatig intelligente software. Met deze techniek kun je mensen dingen laten zeggen of doen, zonder dat ze het daadwerkelijk hebben gezegd of gedaan. Een voorbeeld is deze video van Kim Kardashian, waarin ze vertelt dat ze haar volgers manipuleert voor commerciële doeleinden. De beelden zien er echt uit, haar stem klinkt echt, maar toch is de video zo nep als het maar kan.

In de aflevering van Zondag met Lubach liet Lubach zien hoe snel de ontwikkeling van deepfakes gaat. Momenteel zijn echt en nep nog net te onderscheiden, maar dit zal niet lang meer duren. En dat is verontrustend. Want dan kun je bijvoorbeeld politici gevaarlijke uitspraken laten doen of wraakporno maken van je ex.
Een oplossing voor het probleem heeft Lubach niet, maar hij roept iedereen op om alert te blijven. Twijfel je over een video? Ga hem dan niet klakkeloos delen, maar doe onderzoek of het wel echt is.