News

70 Arnhemse ravers zijn aan de dood ontsnapt

In Arnhem is tijdens nieuwjaarsnacht een ramp voorkomen. 70 mensen waren aanwezig op een illegale rave in een bunker aan de Koningsweg. De politie maakte een einde aan het feestje, maar werd met stenen bekogeld. Vier agenten raakten gewond.

Vandaag blijkt dat de agenten met het beëindigen van het feest heel wat levens hebben gered. Door het aggregaat, dat werd gebruikt voor stroom, kwam namelijk een dodelijke hoeveelheid koolmonoxide vrij. Dat komt naar voren uit metingen van de brandweer.

Stille sluipmoordenaar
De rave vond plaats in een afgesloten ruimte waar de koolmonoxide van het aggregaat niet uit kon ontsnappen. Hierdoor was er een dodelijke hoeveelheid aanwezig. “Als de politie niet toevallig was binnengevallen, waren er zeker doden gevallen”, aldus de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouc.

Koolmonoxide is zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Daarom wordt het ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd.

Marcouch
Marcouch bezocht de locatie van de rave vrijdagochtend. Hij noemt de bezoekers ‘anarchistisch en asociaal tuig’. “Dit asociale tuig nam willens en wetens het risico om mensen te besmetten met een dodelijk virus”, zegt hij. “Geweld tegen onze dienders maakt het dubbel slecht!”

Bosnië-Herzegovina
In Bosnië-Herzegovina ging het gisteren wél mis. Bij een nieuwjaarsfeest kwamen acht jongeren om het leven door koolmonoxidevergiftiging. Het zou gaan om vier mannen en vier vrouwen van rond de 20 jaar. Ook hier was de koolmonoxide afkomstig van een stroomgenerator.