Culture

AliExpress-oprichter Jack Ma is al twee maanden spoorloos

Jack Ma is spoorloos. De man achter onder andere AliExpress en Alibaba is al twee maanden niet in het openbaar gezien. Mede doordat hij met de Chinese overheid in de clinch ligt, doen nu de wildste geruchten de ronde.

Kritische toespraak
Volgens persbureau Reuters is Ma eind oktober voor het laatst gespot. Hij hield toen een toespraak in Shanghai, waarin hij zeer kritisch was over het bankensysteem in China. Het leidde ertoe dat de beursgang van zijn financiële vehikel Ant Group werd uitgesteld. Het is echter niet duidelijk of dat de reden is dat de bekendste ondernemer van China verdwenen is. Mogelijk moet hij op aandringen van de autoriteiten zich even koest houden.

Jurylid
Jack Ma is tevens vervangen als jurylid in de finale van een talentenshow voor ondernemers. Zijn foto verdween plotseling van de website van het programma. Ook werd hij uit de promotievideo gehaald.

Een woordvoerder van Alibaba zegt dat dit het gevolg was van een dubbele afspraak in Ma’s agenda, maar daar hebben veel mensen hun twijfels bij. Binnenkort weten we ongetwijfeld meer.