News

Akwasi intimideert Radio 1-journalist na vraag over Dam-speech

Een interview op NPO Radio 1 met Akwasi is eind december flink uit de hand gelopen. Dat hebben de makers van het programma Dit Is de Dag vandaag bekendgemaakt. De rapper werd geïnterviewd door presentator Hans van der Steeg. Na tien minuten beëindigde Akwasi het gesprek, nam hij de laptops van de programmamakers mee en eiste hij dat de opname gewist zouden worden. Radio 1 spreekt van ‘kwalijke’ en ‘bedreigende’ intimidatie door een publiek figuur.

Interview
Het interview werd opgenomen op 28 december en was bedoeld om met Akwasi terug te blikken op het jaar. Na enkele vragen over de opruiende uitspraken tijdens het antiracismeprotest in Amsterdam, vroeg de rapper of dit ‘de kant’ was die van der Steeg op wilde gaan. Vervolgens ontstond er een discussie en stapte Akwasi op. Hij eiste dat de opname verwijderd zou worden, omdat de journalisten anders ‘een probleem’ zouden hebben.

Laptops
“Op dat moment trok Akwasi alle stekkers uit de laptop van de technicus, klapte hem dicht en nam de laptop onder zijn arm mee”, zo valt te lezen op de website van Radio 1. “Daardoor stopte de opname. Daarna pakte hij ook de laptop van Hans en verliet de kelder (waar het gesprek plaatsvond).”

Van der Steeg liep achter Akwasi aan en zei hem dat die laptops niet van hem zijn. Pas een halfuur later keerde de rapper terug. Hij gaf de journalisten twee opties: “Of je wist het gesprek van je laptop waar ik bij ben, of ik formatteer allebei de laptops”.

Interview alsnog uitgezonden
Er werd besloten de opname te wissen. Maar van der Steeg had nog een kopie, die vandaag alsnog werd uitgezonden en op de website van de zender staat. Akwasi wil vooralsnog niet reageren op het incident.