Culture

Waar komt het woord ‘wappie’ eigenlijk vandaan?

Nederland is vandaag wakker geworden met glasscherven op straat en tal van vernielde panden. In zeker tien gemeenten vonden gisteren rellen plaats rond demonstraties tegen de coronamaatregelen. Agenten werden met stenen bekogeld, auto’s werden in de fik gestoken en winkels werden geplunderd. In Enschede vonden relschoppers het zelfs nodig om het ziekenhuis aan te vallen. Alle ongeregeldheden werden veroorzaakt door zogenoemde wappies. Maar waar komt die term eigenlijk vandaan?

Scheldwoord
Wappie is een scheldwoord voor mensen die de ernst van het coronavirus ontkennen en daar valse informatie over verspreiden. Het zijn personen die bijvoorbeeld zeggen dat het virus niet bestaat. Ze weigeren een mondkapje te dragen en beweren soms zelfs dat er een minuscule chip zit verwerkt in het vaccin. Totale onzin natuurlijk.

Willem Holleeder
Mogelijk hebben we het woord te danken aan Willem Holleeder. De Nederlandse crimineel gebruikte wappie in 2019 om de indruk te wekken dat zijn zus Astrid een complotdenker is. “Astrid denkt altijd dat iemand anders haar iets aan wil doen. Ze heeft een spin in haar hoofd, zeggen we in de Jordaan. Ze is wappie.”

Gabberscene
Toch wordt het woord al langer gebruikt, zo ontdekte Trouw vorig jaar. In straattaal betekent wappie dat je erg high of dronken bent en je er daardoor als een zonderling bijloopt. ‘Hij is helemaal wappie.’

In de jaren negentig werd wappie al volop in de gabberscene gebruikt, maar tegenwoordig zie je de term vooral in de hiphopscene. Zo komt het woord voor in het nummer Sterrenstof van De Jeugd van Tegenwoordig: “Mammie was altijd wappie”.

Het woord wappie lijkt dus zijn oorsprong te vinden in straattaal van jongeren uit de jaren negentig. De exacte herkomst is echter niet bekend.