Events

Het kabinet werkt aan een coronapaspoort voor festivalgangers

Het kabinet werkt aan een coronapaspoort waarmee bezoekers van evenementen bij de ingang kunnen laten zien dat zij gevaccineerd zijn. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge vandaag bekendgemaakt. Het testbewijs kan ook worden ingezet bij bijvoorbeeld bioscopen.

Coronapaspoort
De minister benadrukt dat het kabinet geen vaccinatieplicht gaat invoeren. Wel wil het kabinet mensen meer vrijheden gaan bieden zodra ze ingeënt zijn. Met het invoeren van het coronapaspoort zou het weer mogelijk zijn om op een veilige manier festivals te organiseren.

App
Het kabinet heeft onlangs al de app CoronaCheck ontwikkeld waarin mensen kunnen aantonen dat zij negatief zijn getest op het virus. Ook kan een vaccinatiebewijs worden toegevoegd.

De app zet deze gegevens om in een QR-code, die bij de ingang van bijvoorbeeld een festival kan worden gescand. De app is zo gemaakt dat medewerkers van evenementen niet kunnen zien of een bezoeker binnenkomt op basis van een negatieve test of vaccinatie.

Proefevenementen
Zoals je eerder al op Soundflow kon lezen, vinden er deze maand meerdere proefevenementen plaats in Nederland. Tijdens deze events wordt de app getest. In april moet CoronaCheck officieel in gebruik gaan.

Het coronapaspoort wordt pas ingevoerd als het kabinet zeker weet dat mensen die zijn ingeënt geen rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. De inzet van eventuele testbewijzen is van tijdelijke aard.