Events

We hebben er veel voor over om weer naar festivals te kunnen

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden nieuwe testevenementen plaatsvinden, stijgt het vertrouwen onder jongeren dat we dit jaar weer festivals kunnen bezoeken. Dat blijkt uit een onderzoek van StudeerSnel.nl.

66% van de jongeren zegt vertrouwen te hebben in de testevenementen van Fieldlab. 33% is zelfs zo positief dat zij verwachten al in juni, juli of augustus weer een festival te kunnen bezoeken. Bijna de helft van de jongeren begrijpt het als festivaltickets duurder worden: 60% is bereid meer te betalen, één op de vier zelfs tot 25% meer.

Vaccinatiepaspoort
“Het vaccinatiepaspoort als voorwaarde om toegang te krijgen tot een festival kan wel tot discussie leiden”, legt Martine Peeters, mede-initiatiefnemer van het onderzoek, uit. “Ondanks dat bijna de helft van de jongeren zich kan voorstellen dat deze maatregel ervoor kan zorgen dat festivals door kunnen gaan, zorgt het voor verdeling als we vragen of een festival het vaccinatiepaspoort verplicht moet stellen. Vier op de tien jongeren wil dat wel, terwijl een derde hier (zeer) negatief tegenover staat.” Naast het vaccinatiepaspoort zijn sneltesten op locatie (70%) en het vooraf testen bij de GGD (30%) volgens jongeren nodig om festivals veilig plaats te laten vinden.

Duurdere tickets
Uit het onderzoek blijkt dat veel jongeren verwachten dat tickets voor festivals duurder gaan worden. En dat is natuurlijk geen gekke gedachte. “Organisatoren gaan ongetwijfeld kosten maken om te kunnen voldoen aan de veiligheidsmaatregelen”, zegt Jasper Dijkstra, director Music & Live Events bij CM.com. “Daar komt bij dat er misschien wel minder bezoekers toegelaten worden en er minder festivals worden georganiseerd dan dat wij voor de pandemie gewend waren. Een duurder ticket kan festivalorganisatoren na zo’n intens zware periode weer een klein beetje compensatie bieden.”

Mondkapjes en bubbels
Ondanks dat jongeren staan te trappelen om weer een festival te mogen bezoeken en bereid zijn meer te betalen en zich te laten vaccineren, zijn er ook barrières. Zo zegt bijna de helft van de jongeren dat het dragen van een mondkapje een reden is om niet naar een festival te gaan. Bubbels of dansvakken die bezoekers beperken in hun bewegingsruimte kunnen ook rekenen op tegenstand: daarvan zegt 40% dit te zien als een no go.