Events

Festivalbranche organiseert zaterdag een protestmars

Op 21 augustus wordt in diverse steden de protestmars Unmute Us gelopen, een vreedzame demonstratie waarin maar liefst 300 partijen uit de evenementenbranche samen met festivalbezoekers hun gevoelens van onbegrip uiten over het willekeurige kabinetsbeleid.

Protestmars
De protestmars wordt georganiseerd omdat festivals nog steeds geen groen licht hebben gekregen, ondanks de belofte dat deze weer konden plaatsvinden wanneer iedereen die dat wil is gevaccineerd. Dat moment is nu, maar de belofte is officieel gebroken. “Het hele jaar is ons een worst voorgehouden. Van ‘Dansen met Janssen’ tot ‘The Summer of Love’. Maar de inzet en solidariteit van jongeren krijgt nul op rekest. Ze worden letterlijk op ‘mute’ gehouden door dit kabinet”, aldus een woordvoerder van Unmute Us.

Psychische klachten
Het gebrek aan evenementen heeft een grote impact op bezoekers. Door de coronacrisis hebben veel jongeren last van psychische klachten. Het aantal suïcides in de leeftijdsgroep 20-29 jaar is de afgelopen maanden toegenomen en het aantal klachten over jeugdoverlast is gegroeid. De evenementenbranche staat voor deze doelgroep en biedt hen al vele jaren een uitlaatklep in een veilige omgeving.

Meten met twee maten
Elders in de samenleving is er wél ruimte voor volle voetbalstadions en overbevolkte kermissen, maar veilig georganiseerde evenementen krijgen geen ruimte. En dat is al zo sinds het begin van de pandemie, meer dan anderhalf jaar geleden. Er wordt gemeten met twee maten, zo vinden de organisatoren. “Met als voorlopig overtreffende trap de boodschap dat de Formule 1 in Zandvoort (met een capaciteit van tweederde van 105.000 bezoekers per dag) wél door mag gaan. Het getuigt van een totale ondermijning en miskenning van iedereen die cultuur en het uitgaansleven een warm hart toedraagt.”

Fieldlab
“Het was nota bene de overheid zelf die samen met Fieldlab maandenlang wetenschappelijk onderzoek deed naar de vraag of festivals veilig georganiseerd konden worden. Vele testevenementen later was ‘ja’ de conclusie.” Ook praktijkresultaten in het buitenland onderstrepen dat inmiddels: het Amerikaanse megafestival Lollapalooza noteerde slechts 203 besmettingen op 385.000 bezoekers (0,05%), het Servische Exit kende één besmetting op 20.000 internationale bezoekers. Veilig evenementen organiseren kan dus wel.

“Ons is continue beloofd dat wanneer de vaccinatiegraad hoog genoeg is we weer samen met zijn allen konden dansen. Om die reden hebben veel jongeren zich laten vaccineren. Als het nu niet kan, wanneer dan wel? Ik verwacht dat de vaccinatiebereidheid onder jongeren hierdoor alleen maar zal afnemen”, aldus Jasper Goossen van Apenkooi.

Unmute Us
Met Unmute Us maakt de festivalbranche een vuist. “We geven een duidelijk signaal af richting Den Haag: zo kan het niet langer, we laten ons niet de mond snoeren. De sector vraagt om een duidelijk toekomstplan, met meetbare afspraken, maar ook om erkenning voor de emotionele gesteldheid van de vele bezoekers en makers die zich niet gehoord voelen. We willen elkaar weer kunnen ontmoeten, weer kunnen lachen en dansen. Bovenal willen we weer vooruit kunnen kijken.”

De protestmars wordt zaterdag vanaf 14:00 uur gelopen in Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. Meedoen aan de protestmars? Op Unmute-us.nl vind je waar en hoe laat je bij jou in de buurt aan kunt haken en meer relevante informatie.