Stuff

Jongeren organiseren massaal huisfeestjes via nieuwe apps

De avondlockdown, die nog zeker drie weken geldig is, heeft voor een nieuwe trend gezorgd: apps waarmee je huisfeestjes kunt organiseren. Vooral de app Amigos is erg populair. Nederlandse jongeren hebben al duizenden huisfeestjes via de app georganiseerd, waarbij het aantal gasten doorgaans ver boven de geadviseerde vier uitkomt.

Amigos staat al weken bovenaan in de lijst met meest gedownloade apps. 184.000 mensen maken gebruiken van de dienst. Om je een idee te geven van de snelle groei: twee weken geleden waren dat er nog 109.000.

Amigos is volgens oprichter Johanan Fraanje een soort Tinder voor social activiteiten, zo laat hij in een interview met de NOS weten. “Je kunt in je omgeving zoeken naar mensen met wie je sociale dingen kunt doen. Elke week worden er zo’n 20.000 evenementen georganiseerd. De meeste daarvan zitten in de categorie ‘borrel of huisfeest’.”

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid noemt het ‘zeer onwenselijk’ dat de app onbekenden in staat stelt om in grote groepen samen te komen. Toch zijn er voorlopig nog geen plannen om de app te verbieden.

Dat er massaal huisfeestjes worden georganiseerd via zijn app, ziet Fraanje niet als zijn verantwoordelijkheid. “Amigos werd al vóór de pandemie ontwikkeld met als doel om eenzaamheid onder jongeren te bestrijden.”