News

Murda in Turkije veroordeeld tot vier jaar cel

Murda is door de Turkse rechter veroordeeld tot vier jaar en twee maanden cel, omdat hij in enkele nummers ‘mensen aanmoedigde om drugs te gebruiken’. Het Turkse OM had vijf tot tien jaar tegen hem geëist. De rapper, die op dit moment in Nederland verblijft, gaat in hoger beroep tegen de straf. Hij zegt dat het nooit zijn bedoeling is geweest om fans aan te zetten tot drugsgebruik. Volgens Murda gaat de beschuldiging over tracks die hij lang geleden heeft gemaakt.

Een celstraf voor rapteksten over drugs klinkt bizar, maar in Turkije komt dit vaker voor. De Turkse justitie gaat regelmatig achter rappers aan vanwege die zogenaamde drugsverheerlijking. Waarschijnlijk doen ze dit om een voorbeeld te stellen aan de jeugd.

Murda was zelf niet bij de zitting aanwezig. Hij verblijft momenteel in Nederland. Omdat rappen over drugs hier niet strafbaar is, hoeft hij ook niet te vrezen voor uitlevering.

“De rechter vindt dat mijn dochter het nu verdient om vier jaar lang zonder vader op te groeien. En datzelfde geldt voor mijn familie. Ik zal dat nooit begrijpen en ik zal het er nooit mee eens zijn”, laat Murda in een video op Instagram weten.